Stighter & Partners - registeraccountants

  1.  Home
  2. > Nieuws
  3. > Actueel nieuws

02-02-2016Profiteer ook dit jaar van de giftenaftrek

Het doen van een gift is niet alleen gunstig voor non-profitorganisaties, maar het biedt ook fiscale voordelen voor de gever. De Belastingdienst maakt daarbij onderscheid tussen een eenmalige en een periodieke gift. Een gift is alleen aftrekbaar als de non-profitorganisatie de status van ANBI of SBBI heeft.

Zowel eenmalige als periodieke giften zijn voor de schenker namelijk aftrekbaar in de inkomstenbelasting. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden. Voor eenmalige giften geldt namelijk een drempel en een maximumbedrag, maar dit is niet het geval voor periodieke giften. Daarvoor moet de schenker wel een onderhandse overeenkomst opstellen samen met de organisatie waaraan wordt geschonken. Bij een gift aan een culturele ANBI geldt zelfs een verhoogde aftrek: 1,25% van uw gift kan als aftrekpost in aftrek worden genomen, met een maximale verhoging van € 1.250.

Fiscaal voordeel ook voor zakelijke gever

Donateurs zijn niet alleen particuliere gevers, ook zakelijke partijen doen giften aan goede doelen. Heeft een B.V. een donatie gedaan aan bijvoorbeeld een ANBI of een steunstichting SBBI, dan is het mogelijk om dat bedrag af te trekken van de belastbare winst. De B.V. moet de gift dan wel schriftelijk vastleggen. Daarnaast geldt er een maximum van € 100.000 en mag het in aftrek te gebrachte bedrag niet meer bedragen dan 50% van de winst. In sommige gevallen mag de B.V. méér in aftrek brengen dan het geschonken bedrag. Er geldt namelijk een multiplier als de B.V. doneert aan een culturele ANBI. Dit betekent dat de B.V. het bedrag dan mag verhogen met 50% met een maximum van € 2.500.

Terug naar het overzicht

Nu in de media